קצת לפני שמקימים עסק על כל יסודותיו וקצת לפני שמתחילים לשווק מוצר או שרות כזה או אחר, חובה להבין כיצד הוא עתיד להיות משווק ומהי השיטה שבאמצעותה יחדור לשוק ויגיע ללקוחות הפוטנציאליים. כלומר, יש לגבש אסטרטגיה שיווקית שתתאים לעסק המסוים או למוצר המסוים. גיבוש אסטרטגיה שיווקית עשוי להישמע עניין מאוד טריוויאלי אם מדובר במוצר צריכה בסיסי או שירות שהקהל שלו רחב למדי ופה הטעות, משום שיש משתנה אחד שחייב להילקח בחשבון – התחרות הקיימת כמעט בכל תחום.
ייעוץ שיווקי אסטרטגי משמש כמדריך ומלווה להתאמת אסטרטגיה שיווקית לכל עסק באשר הוא, תוך הבנה מדויקת של כוחות השוק והבנה של צרכי בית העסק ולקוחותיו.
עד כמה ייעוץ שיווקי אסטרטגי נחוץ לעסק?
בואו נקביל את התהליך להוצאת רישיון נהיגה. יש רצון, יש מוטיבציה ויש אולי אפילו רכב שמחכה ליום שאחרי ובסך הכל כמה קשה זה להפעיל רכב באופן מכני? מבלי להיכנס לנושא החוק ועם כל הכבוד לידע מוקדם שאולי יש בנושא, ללא הדרכה מתאימה וללא רישיון נהיגה, סביר להניח שלא ניתן יהיה להתנהל על הכביש עם הרכב שמחכה לאורך זמן מבלי לשאת בנזקים.
כלומר, גם אם יש מוצר מהפכני או שירות שעל פניו עשוי למשוך קהל רב ולהצליח בזכות עצמו ובזכות הידע המוקדם של בעלי העסק אודותיו ואודות רזי השיווק הבסיסיים, ללא ייעוץ שיווקי אסטרטגי, סביר להניח ששיווק המוצר או העסק יהיו בגדר "ירייה באוויר" במיקוד שלא יחזיק מעמד לאורך זמן.
הסיבה לכך היא משום שכל מוצר או עסק מתכוונן לקהל יעד מסוים שיש צורך להגיע אליו בצורה נכונה למרות התחרות העצומה ולמשוך את סקרנותו לנסות את המוצר, השירות ו/או העסק ולכן יש צורך להיות מאוד ממוקדים הן במטרה, הן בקהל היעד והן במסרים השיווקיים.
מה מספק ייעוץ אסטרטגי שיווקי?
ייעוץ שיווקי אסטרטגי מקנה ליווי וסיוע בכמה מישורים:
- בראש ובראשונה מיפוי המטרות השיווקיות מבעוד מועד. מטרת העל ומטרות משנה. כלומר, להגדיר יעדים וטווחי זמן להשגתם.
- הגדרת קהלי היעד והיכן ניתן למצוא אותם. ההגדרה חייבת להיעשות באופן מדויק עד כמה שניתן ולא רק ע"י מאפיין אחד בלבד.
- מחקר שוק מקיף – תחרות ומתחרים – רמת התחרות הקיימת בזמן הנתון בתחום זה – אם גבוהה או נמוכה, מיפי המתחרים העיקריים בתחום חוזקותיהם וחולשותיהם, בדיקת אמצעי השיווק של המתחרים ומסרים שיווקיים שבהם הם משתמשים וכו'.
- הגדרת תקציב שיווק והקצאת טווח שינויים בהתאם לקהל ולמידת התחרות.
- מיפוי ערוצי השיווק השונים בהתאם לשוק, למוצר, לעסק עצמו, למסרים ולקהל היעד (בראש ובראשונה בהתאם לקלה היעד). גיבוש החלטה באיזה ערוץ להשקיע יותר ובאיזה פחות, על אילו ערוצים ניתן לוותר ועל אילו חובה לתת יותר דגש ועוד.
- החלטה על מסרי השיווק – דגשים חשובים ויתרונות יחסיים על פני המתחרים שחובה להבליט במסרי השיווק. הטמעת ערך מוסף במסרים ועוד.
- מעקב שוטף אחר תוצאות השיווק, קבלת החלטות תוך כדי תנועה ולעתים גם החלטה על שינויי כיוון ומיתוג עסקי מחדש במידה ואסטרטגיה מסוימת פחות מתאימה מכפי שהייתה בתחילת הדרך וגיבוש החלטות להמשך מסע השיווק.