כיועצת עסקית, אני מוצאת את עצמי משועשעת לעיתים מצמד המילים שנשמע כל כך גרנדיוזי: "אסטרטגיה שיווקית". מינוח זה משמש כל פרסומאי מתחיל מצד אחד, וכל משרד פרסום שמכבד את עצמו מהצד השני. מדובר בתשתית עליה בנויה כלל הפעילות השיווקית של העסק, והיא מספקת מענה להתמודדות מול המתחרים השונים, ולתהליכי בידול ומיתוג. איך בונים אסטרטגיה שיווקית? ומה הם הנושאים אליהם יש להתייחס כאשר קובעים אסטרטגיית שיווק? כל זאת ועוד בכתבה שלפניכם.
לפני בניית כל תוכנית שיווקית – צרו את האסטרטגיה
לכל ארגון ענק עם מאות סניפים ברחבי העולם או מרצה מתחיל שמחפש להגיע לעוד קהלי יעד – יש תקציב פרסום כלשהו אותו יש לבזר ולתכנן נכון. ועוד קודם לתקציב: איך משווקים נכון את המוצר שלכם? איזו נישה אתם רוצים שתהיה בחזית הפרסומים שלכם, ושאיתה אנשי השיווק שלכם – שיכולים להיות גם כלים דיגיטליים ברשת כמובן – ירוצו קדימה בכל הכוח? איך אתם מצליחים באמת להגיע לקהלים חדשים, ולשווק את העסק שלכם בהצלחה פומפוזית?
לכל השאלות האלו יש תשובה, והיא: אסטרטגיה שיווקית. כלומר, לפני תכניות השיווק למיניהם, לפני הבניה המדוייקת של המסרים הפרסומיים, לפני מסע היח"צנות הרועש – צריך לשבת ולתכנן.
להבין: איך אנחנו רוצים שהלקוחות ישמעו עלינו? ומהו המסר העיקרי? ושאלת השאלות – מכל שלל המוצרים שאנו רוצים למכור, מה המסר שלנו? מסר-מסר-מסר!
מה התשובה שלך לכל השאלות האלו, טל?
אם נפרוט את המילים הגרוטסקטיות 'אסטרטגיה שיווקית' לפרוטות, נוכל לראות שיש לנו שלושה מוטיבים מרכזיים, שבהם מתמקדת אסטרטגיית השיווק.
- להבין בצורה מאוד ברורה וללמוד: מיהו קהל היעד שלנו? של המוצר שלנו? איזה קהל אנחנו רוצים 'לכבוש'?
- מה אנחנו עומדים להעניק להם? איזה שירות/כלי שישפר את חייהם?
- ואיך אנו באים לקרב מול המתחרים? באלו כלים? יש לשאלות אלו ראשי תיבות באנגלית, שהן ה'גביע הקדוש' של התחום: USP-Unique Selling Proposition. כלומר – מהם הצעות המכירה הייחודיות שלנו? מילים מקפלות בתוכן משמעות נרחבת, ואפשר שאף את שני הסעיפים הראשונים!
ובנוסף, כבונוס אם כך תרצו לקרוא לזה, עוסקת האסטרטגיה השיווקית במדיניות התמחור הנבונה והנכונה עבורכם, מודל ההפצה (במידה ואתם חברה עם מערך שכזה), ועוד מספר תחומים.

עד כמה חשובה האסטרטגיה השיווקית?
בחברות ענק בארץ ובעולם, לעיתים קודמת האסטרטגיה השיווקית למטרות קריטיות אחרות: החלטה אלו מוצרים יפותחו בחברה, רכישות ומיזוגים.
ומדוע? משום שאנחנו רוצים קודם כל לייצר לעצמנו רווח. אני תמיד אומרת ללקוחות שלי: אין שום מטרה לשנות את העולם בשביל להיטיב עם היקום. אתם רוצים קודם כל להרוויח, ולא רק לעבוד "לשם שמיים". זו לא בושה, זו המטרה. ולכן, ברור שלפני שנמהר להקדיש משאבים להמון דברים חשובים, אנחנו צריכים להחליט משהו קודם…
בתהליך (הכייפי, כבר אמרתי?) של בניית האסטרטגיה השיווקית שלכם אפשר להתחיל בשתי נקודות זמן.
הראשונה – זו שאני ממליצה עליה בלב שלם, היא בשלב הכי מוקדם שרק אפשר. אפילו אם אתם One man show, אפילו לא חברה, שמוכר ומשווק את עצמו – לפני שתחליטו באיזו נישה בדיוק להתמקצע ולהדק את מה שאתם מעוניינים למכור, כדאי מאוד לבצע את התהליך.
להציב מטרות, ייעדים, ולשקול מה הכיון הרצוי שלכם. שלא תתפזרו, ותמצאו את עצמכם "יורים לכל הכיוונים". מנסים פה, ושם, ושם, ופה, ושם. וכל פעם משנים כיוון ויעד ולפעמים בכלל נופלים למחשבות כאוטיות על הסבת מקצוע. בשום אופן לא 🙂
סבבה! ומתי ההזדמנות השניה?
הנקודה השניה היא… לאחר שכבר הסתבכו לכם החוטים או שאתם 'מריחים' אותה באופק. גם בשלב שאתם מוצאים את עצמכם מפוזרים למספר כיוונים, לא ממוקדים, חשוב ורצוי ליישם תהליך ליווי עסקי ובניית אסטרטגיה שיווקית תותחית.
אריה, משפטן ובעל משרד עורכי דין בוטיק בתחום יוקרתי, סיפר לי: "יום אחד באתי הביתה ואמרתי לשלי אשתי, תקשיבי. את צודקת.
אני ב-א-מ-ת עובד יותר מידי קשה, וההכנסות החודשיות לא מצדיקות את העובדה שאין לי זמן לנשום". אריה הוסיף וסיפר לי בצער: "גיליתי שאני מוציא מידי תקופה סכומים לא מבוטלים על שיווק, פרסום, לפני כשנה סיימתי תהליך יקר מאוד של מיתוג מחדש, מנסה בכל פעם מחדש להכנס לנישות נוספות, מפרסם בכמה מדיות לא תואמות ובשפה לא אחידה, והתוצאה? אני סחוט, עייף, שחוק. לא מבין בשביל מה יש לי בכלל משרד?"
אריה גילה מאוד מהר, תוך מספר מפגשים בודדים, שמעולם לא הייתה לו אסטרטגיה שיווקית עסקית אמיתית. הוא לא ידע לאלו קהלי יעד הוא חותר להגיע, מהו המחיר האופטימלי שלדעתו אפשר לגבות בגין שירותי המשרד שבבעלותו, ומהי הצעת הערך המלאה עבור לקוחותיו?
בסדרה של מפגשים יסודיים ועם זאת נעימים, בנינו יחדיו, אני ואריה, אסטרטגיה שיווקית מצויינת, שהעלתה אותו, לשמחתי הרבה! על דרך המלך, וכיום אריה נינוח, בטוח בעתידו הכלכלי, ובעיקר: יודע לאן הוא שואף להגיע.

לסיום, אני רוצה להפתיע אתכם
לסיום, החלטתי להפתיע אתכם בעובדה שהבחנתי בה מול הלקוחות העסקיים שלי. מוכנים?
אז ככה – הרבה פעמים הם מוצאים את עצמם אחרי בניית התהליך דווקא מצמצמים את השיווק שלהם! מוותרים על קהלי יעד או על מוצרים מסויימים שמכרו ושיווקו במרץ.
מדוע? מה אתם חושבים? התשובה נעוצה בשתי מילים שפעם אולי האמנתם שהן מפחידות אך כיום כולם כבר אוהבים אותם… נו? אתם כבר מנחשים? אני בטוחה שכבר הבנתם: אסטרטגיה שיווקית.
כמעט תמיד מתקבלת החלטה לתעדף תחום, נישה, מוצר מסל השירותים או המוצרים שלכם, ותמיד ההחלטה (הגורלית הזו, שמתקבלת תמיד במחשבה תחילה!) תהיה על חשבון מוצר, שירות או אלמנט אחר. זו בדיוק העבודה שלי, לסייע לכם להבין איזה מוצר או שירת הוא הרווחי והמשתלם ביותר עבורכם, בו תשקיעו 20% מהמשאבים כדי לקבל 80% מהתוצאה (על פי עקרון פארטו הידוע).
אז אם אין לכם עדיין אסטרטגיה שיווקית, או אם יש לכם ואתם רוצים לדייק אותה לרמות חדשות לגמרי, מוזמנים לקבוע איתי פגישה ממש עכשיו.
קראו גם את המדריכים הבאים
- הכל על תמחור מוצרים
- ייעוץ שיווקי מלא
- תוכנית עסקית מנצחת