אוטומציה היא תהליך שבו סדרה של פעולות, שמבוצעות בדרך כלל ע"י בני אדם מותאמת לביצוע ע"י מכונה או מכשור אלקטרוני כלשהו על מנת לחסוך בזמן ומשאבים ולייעל תהליכי עבודה שסדרת הפעולות הללו מקושרת אליהם.
מקור המילה הינו מהשפה היוונית ופירושה המילולי הוא "פועל מעצמו והיא למעשה באה לבטא פעולה או סדר פעולות כלשהם שנעשות ללא מגע יד אדם, אלא כמעט מעצמם וזאת ע"י יישום של פקודות מחשב ומערכות טכנולוגיות שונות ומתקדמות אשר לרוב, מחוברות למקור אנרגיה כלשהו (חשמל, סוללות, קולטי שמש וכו').
יתרונותיה של אוטומציה לרוב מתבססים על עבודה מדויקת ורציפה יותר ביחס לעבודה אנושית ועל בקרה שוטפת שנעשית בידי מערכות מחשוב מסוימות ו/או ע"י בני אדם.
כל פעולה המתבססת על אוטומציה עשויה להימשך ללא הגבלה או הפרעה (להוציא מקרים נקודתיים של תקלות ועדכוני תחזוקה שוטפת), בניגוד לעבודה אנושית המוגבלת בזמן ובאיכות.
אוטומציה איננה נבנית מעצמה מן הסתם ולרוב מאפשרת אודות לבני אדם מיומנים אשר מומחיותם היא ליצור רובוטים או תוכנות רובוט המיועדות לייעל את תהליכי העבודה בזכות לחיצת כפתור קטנה אחת (או שתיים – לכיבוי).
הדוגמא הקלאסית של אוטומציה היא התצורה של הרובוט, דמות בנויה או חפץ כלשהו המתוכנתים לבצע פעולות מסוימות באופן אוטומטי ללא הפרעה על פי פקודות מסוימות שתוכנתו בו עם עדכונים מעת לעת. רובוטים כאלה קיימים בפסי הייצור במפעלים ובמעבדות בתצורות שונות המותאמות לאופי העבודה בכל מקום.
ניתן לראות רובוטים גם בתעשיות הצבא (מל"טים, רחפנים, נטרול מוקשים וכו'), תעשיות המחקר, החלל, בטחון הפנים (נטרול מטעני חבלה) ועוד.
אוטומציה בתחום ההייטק
בתחום ההייטק אוטומציה יכולה לבוא לידי ביטוי הן ע"י רובוט בפס הייצור והן ע"י תוכנה המבצעת בדיקה ובקרת איכות למוצר אותו מייצרים, משום שגם מחשב הוא סוג של רובוט ובעזרת תוכנות מסוימות, המבוססות על פקודות מסוימות מבצע הוא סדרות רבות של פעולות החוסכות זמן ומשאבי כוח אדם.
על מנת לאפשר אוטומציה בתחום ההייטק, יש צורך בהבנה של פיתוח סקריפטים מסוימים המבצעים פקודות של בדיקה ובקרה.
את ההבנה הזאת והידע בבניית סקריפטים רוכשים לרוב ע"י לימודים מקצועיים בקורסים המיועדים לכך ו/או במסגרת לימודים אקדמיים ובכך רוכשים את הכלים הנדרשים לצורך בניית אותו רובוט ממוחשב המאפשר קיומה של אוטומציה.
מהי אוטומציה בעסק
מערכות אוטומציה אינן נחלתן הבלעדית של חברות ייצור, אלא שהן משתלבות היטב בחברות רבות החל מניטור רשת האינטרנט ומערכות המחשוב, דרך מערכות ושיטות ניהול המחסנים ולמעשה ניתן לראות שילוב של מערכות אוטומטיות כמעט בכל תחום.
מחשוב – ניטור תעבורה של מידע ברשת העסקית ע"י כלים אוטומטיים, איתור תוכנות זדוניות וקבצים לא ראויים, בקרה על כניסות לא מורשות וכו'.
ניהול מחסנים ומלאי – סימון מוצרים ע"י אמצעים אלקטרוניים המקוטלגים באופן ממוחשב, בקרה שוטפת על סחורה שיוצאת מול סחורה שנכנסת, סידור מדפי המחסן ועוד.
מערכות תקשורת פנים ארגוניות – המתאימה לניהול עובדים עם מערכות זיהוי בתוך החברה, כמו זיהוי תגים, פנים, טביעת אצבע וכו' על מנת לשפר את מגמת הניהול העסקי.
חישובים פשוטים – אפילו חישובים הנעשים באופן שוטף, כמו משכורות, נוסחאות ועוד נעשים באופן אוטומטי ע"י תוכנות שחוברו על מנת לתת את המענה לכך ושיפור ניהול העסק.
השתלבות בשירות הביתי
תחשבו על זה. מה היינו עושים ללא מכונת הכביסה או מדיח הכלים? עד כמה שמכשירים אלה נראים הכי מובנים מאליהם, הם גם ביטוי לאוטומציה שנבנתה עבור כל אחד מהם והם למעשה מחליפים פעולות בסיסיות שגוזלות מבני אדם זמן רב ביומיום ואף מאמץ. למעשה, אם נבחן את ביתנו נמצא מכשור רב שבא להקל עלינו ועל פעולות היום יום שלנו, כלומר, אוטומציה לכל דבר ועניין.
ברמה המתקדמת יותר של אוטומציה בשירות הביתי, ניתן למצוא את הבית החכם – מערכת אוטומציה הכוללת בין השאר שליטה מרחוק על מגוון מכשירי החשמל בבית, לרבות מזגנים, מולטימדיה, מערכות אבטחה שונות באשר הן, תריסים חשמליים, חלונות ועוד.