תזרים מזומנים לעסק קטן לרוב לא יהיה מורכב מסעיפים רבים מדי, אך יחד עם זאת הוא עדיין הכרחי הן מבחינת חוק הדיווח לרשויות והן מבחינת עריכת הסדר למען ניהול נכון ויעיל של העסק. יתרה מזאת, עסקים קטנים קמים ונופלים על תכנון וניהול פיננסי לא נכון. חלק מבעלי העסקים הקטנים מרגישים כמו עכבר מעבדה שכל הזמן עסוק במרדף אחר משהו בלתי מושג והוא תזרים המזומנים.
מעקב שוטף
על מנת שלא להגיע למצב בו אין תמונה מדויקת על תזרים המזומנים חובה לבצע מעקב שוטף ובמיוחד בעסק קטן. משום שללא ניהול תזרים מזומנים לעסק קטן מאוד קל לחשוב כי משום גודלו ההוצאות וההכנסות שלו מאוד ברורות ומאוד מצומצמות, אך כאשר מנהלים תזרים מסודר מגלים עד כמה ההיפך הוא הנכון.
עסק קטן לרוב אינו מסתמך גל גיבוי פיננסי כמו עסק גדול ולכן בתקופות חלשות יותר התזרים עלול להיות שלילי, כלומר, ההוצאות גוברות על ההכנסות. תקופות כאלה עלולות להכניס את העסק למערבולת מתמשכת ולו רק משום שלא בוצעה היערכות מוקדמת לתקופה מעין זו. עריכת תזרים מזומנים לעסק קטן יקטין משמעותית את הזעזוע מתקופות פחות ריווחיות ויכין את הקרקע לכל תרחיש פיננסי.
תכנון עתידי
תזרים מזומנים לעסק קטן מאפשר בין השאר גם לתכנן צעדים עתידיים כמו למשל רכישות גבוהות, תקצוב סעיפים באופן שונה ועוד. ללא ניהול של תזרים שוטף, לא ניתן להיערך למצבים כאלה ולדעת האם יש את היכולת להיכנס להשקעות הללו ומה ההשלכות של צעדים כאלה. ניהול תזרים מזומנים לעסק קטן מאפשר מחשבה לטווח הארוך ותכנון פיננסי נכון על סמך הנתונים הקיימים. באם קיימת חובה לבצע מהלכים שאינם מגובים פיננסית ע"י תזרים המזומנים, ניתן יהיה להיערך לכך מראש עם אלטרנטיבה כלשהי כגון הלוואה או מימון כלשהו.
צמצום הוצאות
ניהול תזרים מזומנים מאפשר חלוקה נכונה של ההוצאות ומיפוי ההוצאות הפחות הכרחיות מול ההכרחיות יותר. ע"י כך, ניתן לתעדף הוצאות ולקצץ במה שהוא לא הכרחי או לכל הפחות לדחות אותו למועד מאוחר יותר אם וכאשר יתאפשר. מאידך, לעתים גם עסק קטן דורש צעדי התייעלות כמו צמצום כוח אדם, מעבר למקום קטן יותר וכו'. ניהול תזרים מזומנים נכון ושוטף נותן תמונה מלאה היכן ניתן להתייעל והיכן לא מומלץ.
תוכנות לניהול תזרים מזומנים
ישנן לא מעט תוכנות המסייעות לנהל עסק קטן בצורה כספית נכונה. החל מטבלאות אקסל וכלה בתוכנות ניהול עסק המסייעות בכל סעיף. יחד עם זאת, על מנת לדעת כיצד להתחיל לנהל דו"ח תזרים מזומנים לעסק קטן, חשוב מאוד לדעת פרטים מקצועיים כגון: אילו סעיפים יש להכניס בדו"ח כזה ואילו לא יכולים להיכלל בו, האם ניתן להתחשב בטווח זמן מסוים או רק ברגע הנתון שבו נערך הדו"ח? אילו משאבים יש לכלול בו ועוד, מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע המכיר את התחום ובקיא בו באופן כזה המאפשר ליווי מלא בתהליך בניית הדו"ח הן ברמה החד הפעמית והן ברמה השוטפת. חשוב לציין כי בשל העובדה שניהול עסק קטן עלול להטעות בכל הנוגע לחובת ניהול תזרים שוטף, חובה להתחיל לנהל כזה כבר בשלבי הקמת העסק ולדבוק בכך לכל אורך הדרך על מנת שלא לאבד שליטה על הנעשה פיננסית בעסק.