דוח תזרים מזומנים הינו דוח כספי המציג את כלל ההוצאות וההכנסות הקיימות של עסק מסוים, בין אם עסק פרטי, חברה או ארגון. ניתן לערוך דוח כזה גם במסגרת האדם הפרטי, אך דוח שכזה כבר נחשב למאזן משפחתי ובו לא נדון כאן.
דוח תזרים מזומנים מציג מצד אחד את כל ההכנסות שמתקבלות בפועל בזכות פעולתו השוטפת של בית העסק, אל מול ההוצאות שמתקזזות בפועל. הכנסות והוצאות עתידיות אינן חלק מתזרים המזומנים אלא חלק מדוח אחר.
דוח זה נועד למלא מספר מטרות, כגון:
- עמידה בתקנות החוק – שכן החוק במדינת ישראל מחייב דיווח על כל הכנסה ועל מצב הרווחים.
- מעקב שוטף אחר המצב הפיננסי הנזיל של בית העסק בכל עת.
- הערכת יכולת השקעה של העסק בנכסים נוכחיים ועתידיים בהתאם לנזילות הכספים.
- תמונת מצב אודות גורם ההכנסות העיקרי כמו גם גורם ההוצאות העיקרי ובמה ניתן לקצץ.
- ועוד
מבנהו של דוח תזרים מזומנים
דוח תזרים מזומנים מחולק בגדול לשלושה סוגים של תזרימים:
- תזרים מזומנים נזיל הנובע מתוך הפעילות השוטפת של העסק – מכירות, שירותים וכו'.
- תזרים מזומנים הנובע מתוך השקעות שהעסק מעורב בהן, במידה וקיימות כאלה
- תזרים מזומנים הנובע מתוך פעילויות מימון אם יש כאלה לבית העסק.
ייתכן מאוד שלעסק מסוים יהיה רק סוג אחד של תזרים מזומנים מתוך אופיו של העסק ולרוב יהיה זה מפעילותו השוטפת.
הכנסות שוטפות
דוח תזרים מזומנים כולל את פן ההכנסות הנזילות השוטפות של העסק. הכוונה לאותן הכנסות שניתן לראות במיידי ולא בטווח עתידי, כלומר, כמה כסף נזיל יש כרגע לעסק. (כלומר, בפועל). כך ניתן לעקוב אחר תמונת תשלומי הלקוחות – מי עומד בזמנים, מי מאחר וכו' אך גם את האומדן הכללי של הכנסות החברה למרות שייתכן מאוד כי הן אינן מהוות את סכום המכירות הכללי.
ההכנסות יכולות להיות במטבע מקומי או בשערוך שוויו של מטבע זר אם קיים כזה בחשבונות החברה ברגע נתון ובתנאי שכספים אלה ברי מימוש לתקופה של שלושה חודשים לכל היותר. כל סכום שניתן למימוש לאחר תקופה זו לא יכול להיכלל בדוח תזרים המזומנים.
הוצאות שוטפות
פן ההוצאות השוטפות כולל אך ורק את ההוצאות במזומן (או אשראי מיידי) המבוצעות נכון לתקופה הנקובה. הוצאות אלה יכולות להיות תשלומים לעובדים, תשלומים לספקים, לרשויות, הוצאות ריבית, הוצאות על רכישות, בין היתר גם על רכישות של נכסים שאינם נזילים אך בהחלט ברי שווי, כמו לדוגמא רכישת רכב או מבנה קבוע וכו'.
סעיפים נוספים
דוח תזרים מזומנים כולל בין השאר גם סעיפים שאינם נחשבים כהכנסה או הוצאה ישירה אך בהחלט חייבים להיכלל בתמונה המלאה מתוקף היותם מוסיפים לתזרים המזומנים או גורעים ממנו. מדובר בסעיפים כגון: הלוואות (קבלה ונתינה), מענקים (קבלה ונתינה), פעילות הנובעת ממכירה או רכישה של מניות, רכישה או מכירה של אגרות חוב, פירעון של הלוואה ועוד.
דוח תזרים מזומנים – לסיכום
דוח תזרים מזומנים אינו רק הכרח על פי חוק אלא שהוא הכרח המציאות על מנת לנהל פעילות כספית נכונה בעסק ולהיות עם היד על הדופק. כעקרון, קיימות שתי גישות להגשת דו"ח תזרים מזומנים והן הישירה או העקיפה. העקיפה דוגלת בבניית הדוח כנגזרת של דו"ח רווח והפסד (עליו נדון בפורום אחר) ואילו הישירה דוגלת בדיווח שוטף ללא קשר בין שני הדוחות. בישראל השיטה הרווחת יותר הינה השיטה הישירה המאפשרת שקיפות מלאה בכל זמן.