טל שלמון צעידי | תוכנית עסקית - לוגו
פורמט תכנית עסקית

פורמט תכנית עסקית

החלטתם בשעה טובה להקים עסק? מזל טוב! אבל קצת לפני שאתם מתחילים בעשייה, כדאי להצטייד בפורמט תכנית עסקית מדויק ככל הניתן, על מנת להבין מה הדרך העסקית שאתם בוחרים בה, מה פוטנציאל השוק של העסק אותו אתם מתכננים, מיהם המתחרים שלכם, מה המשאבים שעומדים לרשותכם, התרחישים האפשריים ומה פוטנציאל הצמיחה העתידית של העסק שאותו אתם משתוקקים להקים.

פורמט תוכנית עסקית נכון יכיל לא רק את הרצונות שלכם כבעלי עסק עתידיים או את הצורך שהעסק שלכם בא למלא ע"י מוצא או שירות, אלא עובדות ומספרים שלם ממש. עם כוונות בלבד לא הולכים לחפש השקעות ובטח שלא מוצאים. יתרה מזאת, התוכנית העסקית לדוגמא הזאת עתידה להיות סוג של תכנית עבודה עם תחזית עסקית ולכן חשוב לסדר בה את כל העובדות הרלוונטיות והכמותיות.

פורמט תכנית עסקית

פורמט הבסיס

כל תכנית עסקית לאפליקציה או לעסק מתבססת על פורמט בסיסי שעליו בונים את המאפיינים על פי אופי בית העסק. הפורמט הבסיסי כולל את שם העסק, תחום העיסוק, הרעיון מאחוריו, המוצר או השירות, הצורך שהוא בא למלא, אופי השוק, המתחרים, המשאבים הנתונים לרשות בית העסק (מימון בסיסי ומשקיעים אם יש), עלויות (ייצור, תפעול, ייבוא, אחסון, שילוח וכו'), תחזיות, גורמי הצלחה ועוד נספחים חשובים אם יש.

ההבדל בין פורמט תכנית עסקית כזה או אחר

על פניו נראה כי פורמט תכנית עסקית פחות או יותר זהה לרוב בתי העסק: יש תחזיות, יש מתחרים, יש משאבים ויש תרשים זרימה לטווח הארוך. בפועל, זה לא בדיוק נכון. פורמט תוכנית עסקית של מסעדה לא יהיה דומה לפורמט תכנית עסקית של חברת פיתוח תוכנה לדוגמה. נסביר: היות ומדובר בקהלי יעד שונים, תנאי שוק שונים, היערכות שונה של מלאים, פסי ייצור ועוד, מן ההיגיון הוא שהתוכנית העסקית תנוסח בהתאם לאופי העסק, קהלי היעד וכל הפרמטרים הקשורים באופן ייעודי לסוג המסוים של העסק המתוכנן.

כמו כן, קיים פורמט תכנית עסקית המתאים יותר לגיוס לקוחות ופורמט המתאים יותר לגיוס משקיעים ומשאבים ולכן חשוב מאוד להגדיר מטרה מראש עוד בטרם ניסחתם פורמט תכנית עסקית.
היות ועולם העסקים רחב ומגוון, לכל סוג עסק קיים פורמט תכנית עסקית משלו. עסקים כגון: עסקי המדון, עסקים פיננסיים, עסקים אינטרנטיים, עסקי מכירת מוצרי צריכה ועוד. ולרוב, אין פורמט אחד שמתאים לשני תחומים שונים.

כיצד לנסח תוכנית עסקית

בגדול, אפשר לנסות לנסח זאת לבד עם קצת עזרה מהרשת אבל, מניסיון, ניסוח תכנית עסקית לבד עלול להיות מאוד מסורבל, ארוך ומייגע ומכאן הדרך לטעויות מאוד קצרה. מה גם שתוכנית עסקית היא למעשה הבסיס של העסק שלכם וממנו אתם אמורים לצמוח, כך שמספיק שמשהו בו יהיה שגוי וכל תוכניותיכם יכולים לרדת לטמיון או שתיאלצו לבזבז זמן רב נוסף על מנת לתקן את הבעיות בתוכנית העסקית שהגיתם לבד.

מומלץ עד מאוד להיעזר באיש מקצוע המתמחה בנושא של ניסוח פורמט תכנית עסקית, בים אם יועץ ארגוני, יועץ עסקי, עורך דין או כל איש מקצוע שלו יש את הכלים, הידע והניסיון הדרושים לנסח את התוכנית שתזניק אתכם קדימה ותשיג לכם את מבוקשכם הן מבחינה שיווקית עם משפך שיווקי והן מבחינת מימון פיננסי.

דאגו להכיל בתוכנית את כל התמונה הפיננסית המלאה הנוכחית והצפויה כולל דוחות רווח והפסד אם כבר ניתן להפיק, נכסים שיש לחברה אם יש, עלויות שוטפות ראשוניות ועתידיות וכו'. כמו כן, יש לפרט חלוקה ברורה של תפקידים בחברה, אם מדובר בעסק של יותר מאדם, כמה אנשים יגוייסו בשלב ראשון וכמה לאחר מכן כחלק מגיוס העובדים, אם הכל יעבוד כמתוכנן וכן רעיונות לצמיחה עתידית, אם יש על מנת שלא להישאר בנישה אחת קטנה.

אל תזלזלו בכתיבתה והגייתה של תכנית עסקית מדויקת ככל הניתן, הקפידו על כל סעיף על מנת שלא תתעסקו בכך יותר מדי אחרי כן, היעזרו במקצוענים בתחום, דבקו בתוכנית עד כמה שניתן והצליחו!

מאמרים נוספים שיעניינו אתכם

טל שלמון - צעידי
טל שלמון - צעידי

היי, שמי טל שלמון-צעידי יועצת עסקית ואני כאן כדי לענות על כל שאלה. אני מזמינה אתכם ליצור איתי קשר עוד היום ויחד ניקח את העסק למקום של צמיחה..!

צרו קשר כעת
מעוניינים בשיחת ייעוץ ראשונית? השאירו פרטים!
מה חדש אצלי באתר?
עקבו אחרי ברשתות החברתיות

רוצים שנעזור לכם להקפיץ את העסק לרמה הבאה?
הירשמו עכשיו לשיחת ייעוץ אישית במתנה!

לפני שנתחיל, מה הסטטוס שלך היום?

בואו נעבור לווטאספ
1
זקוקים לייעוץ?
היי, נעים מאוד שמי טל שלמון-צעידי ואני כאן לענות לך על כל שאלה.
במה אוכל לעזור?
Call Now Button