כל ארגון וכל בית עסק שמוקם צריך סדר עבודה ונהלים מסודרים לפיהם הוא יתנהל מיומו הראשון. נשמע טרחני? אולי, אבל יש סיכוי גבוה מאוד שהטרחנות הזאת היא אחד הדברים החשובים ביותר בעסק על מנת לאפשר לו לתפקד בצורה נכונה, יעילה ובעיקר שפויה. יש לכך מכלול שלם של סיבות מוצדקות. אז אם הקמתם מסעדה או שבכוונתכם להקים אחת כזאת, כדאי שתקראו קצת על למה כן כדאי להשקיע בכתיבת ספר נהלים למסעדה.
בניית העסק
ברגע שבו הרעיון של בניית עסק מזון כמו מסעדה עולה בראש, כמו כל עסק חדש הוא מלווה בהתרגשות רבה לצד חששות רבים. על מנת להתמודד עם רגשות מעורבים אלה ועל מנת לנתב את ההתלהבות הראשונית לכדי עשייה של ממש יש צורך הן בבניית תוכנית עסקית והן בכתיבת ספר נהלים למסעדה. יש בכך היבט מעשי – מתחילים לעבוד ולהריץ תהליכים ראשוניים, יש לכך היבט פסיכולוגי – רואים את העסק קורם עור וגידים ויש לכך היבט מרגיע – כשהכל מסודר מול העיניים ומוגדר באופן מדויק, הרבה יותר קל ורגוע להתחיל ליישם תהליכים הלכה למעשה.
כי כולנו בני אדם
הקמת עסק כמו מסעדה כאמור דורשת משאבים אנושיים רבים ועבודה עמוסה למן ההתחלה. תוך כדי לחץ ועומס עלולים להיווצר מצבים הגוררים התנהלות אישית פחות נעימה ופחות יעילה, כמו גם קבלת החלטות תחת לחץ שברוב המקרים מובילה לתוצאות פחות רצויות. על מנת להתגבר על היותנו בני אנוש העלולים לטעות בשיקול הדעת ובהחלטות, כתיבת ספר נהלים למסעדה תסייע לנתב את הדרך נכונה מבחינת הוראות תפעול בכל מצב.
כתיבת ספר נהלים למסעדה מקלה על עובדים חדשים
ענף המסעדנות הוא אולי הענף שיש בו את תחלופת העובדים הגבוהה ביותר. החל מהמלצרים, הברמנים, אנשי המטבח וכו'. על מנת לאפשר תחלופה שכזאת באופן שלא יפגע במסעדה לטווח הקצר והארוך, ספר נהלים למסעדה מקל על הדרכת כל עובד חדש שנקלט בה ומזרז את השתלבותו בתהליכי העבודה השוטפים. במקום לעבור חפיפה ארוכה וצמודה שאולי עד שתסתיים העובד יוחלף באחר, קריאת ספר הנהלים והפנמתו מקצר את התהליך והופך את תחלופת העובדים לדבר אינרטיבי ופחות מזיק לעסק.
כי חייבים כללים ברורים
כל עסק חייב תקנון התנהלות מסודר שיקל על העבודה בו ויתחום את גבולות ההתנהלות בו באשר הם. התקנון בדרך כלל מסדיר פרטים טכניים כמו: שעות עבודה, איחורים, חיסורים, תלבושת והופעה למקום העבודה (בעיקר במקומות כמו מסעדה בהם מעניקים שירות פרונטלי ללקוחות), מה הנוהל במקרים של הטרדות מיניות בין אם ע"י לקוח ובין אם ע"י עובדים אחרים, חלוקת משמרות, אופן העבודה בפועל – כלומר, למשל במסעדה, הגדרת שרשרת התפעול, זמני הכנת מנות האוכל, מי אחראי על איזה חלק בתהליך, מתי נדרשת כל פעולה וכו'.
כתיבת נהלים למסעדה כחלק ממנגנון הבקרה
כפי כבר נכתב לעיל, כתיבת ספר נהלים למסעדה מאפשר בקרה מסודרת ומוגדרת על האופן שבו מתנהלת העבודה השוטפת. ללא ספר נהלים וללא תקנון בית עסק, קיימת סכנה שכל עובד ו/או כל אורח יעשה כאוות נפשו ויגרום בצורה ישירה או עקיפה לנזקים לבית העסק. עבודה מבוקרת ומפוקחת אמנם נתפסת קצת יותר קשוחה, אך יחד עם זאת מציגה חזית רצינית יותר ומאפשרת עבודה תקינה ורציפה לאורך זמן.