מודל עסקי נחשב לשלד של כל עסק ולמעשה מהווה תכנית להשגת רווחים והכנסות לעסק עצמו. איך? זאת כבר שאלת מיליון הדולר, משום שכל עסק הינו בעל אופי שונה ובכל עסק יכולים להיות מספר מוצרים שונים בעלי אופי שונה לחלוטין ואולי מכנה משותף אחד. לדוגמה: חברת "נסטלה" לקחה את כל חובבי הקפה המושבעים שלה מבין כלל הלקוחות ובנתה עבורם את המותג "נספרסו" שמבוסס על מודל עסקי המותאם הן למוצר והן לקהל היעד. בתוך המותג הזה, קיימים מספר מוצרים שהם כביכול זהים אבל לא בדיוק וכל אחד מהם בעל מודל עסקי משלו ולו על מנת להיבדל מהמתחרים ולהתבלט בשוק הקפה. למרות התחרות העצומה שקמה לה בתחום זה, מצליחה "נספרסו" לשמור על בידול ועל המודל העסקי שלה ולו משום שהוא נבנה נכון.
אילו סוגי מודל עסקי קיימים?
קצת לפי שבוחרים מודל עסקי, חשוב לבחון את טיב המוצר או השירות, קהל היעד אליו פונה, רמת התחרות בשוק ועוד שלל פרמטרים חשובים שמאפיינים את העסק או את המוצר הספציפי אותו מעוניינים לעגן במודל עסקי. ישנם סוגים רבים של מודלים עסקיים. חלקם קיימים כבר שנים רבות, כמו לדוגמא: מודל האפ-סייל, מודל מכירה ישירה, מודל לקוח שבוי, זכיינות, "שיווק רשתי" ועוד וחלקם התפתחו בתקופה האחרונה הודות לשינויים בשוק ובאופי הלקוחות הצרכניים. יחד עם זאת, על מנת למפות סוגי מודל עסקי, יש צורך למפות את סוג העסק בהתאם לאופי פעילותו. בגדול, יש הממפים שלושה סוגים עיקריים של עסקים:
- עסק שנותן שירות – זה יכול להיות עסק ויכול להיות פעילות בעסק, אבל תכלית הפעילות היא מתן שירות. למשל: אנשי מקצוע בתחומים טיפוליים, אנשי תמיכה טכנית, בעלי מקצועות חופשיים כמו עורכי דין, מנהלי חשבונות, פרסומאים ועוד.
- עסק לממכר מוצרים – או פעילות שהיא ממכר מוצרים, כגון: מכירת חומרי גלם, מחשבים, מוצרי צריכה, ביגוד, הנעלה וכו'. כלומר – מכירה של חפץ.
- סיטונאים – שהם למעשה עסקים לממכר חפצים אך לשוק הסיטונאי ולא לשוק הפרטי. המודל העסקי פה מעט שונה משום שהוא מבוסס על הפצה באמצעים משניים ולא מכירה ישירה ללקוח הסופי.
יחד עם זאת, קיימים מצבים רבים בהם סוגי מודלים עסקיים נוגעים זה בזה בפעילויות שונות בחברה אחת. כלומר, לדוגמה: ייתכן וחברה שעובדת לפי מודל סיטונאי כלשהו עובדת גם במקרים מסוימים במודל עסקי המבוסס על זכיינות, או לדוגמה איש מחשבים המעניק שירותי תיקונים, מוכר גם חלקי חילוף ומחשבים משודרגים ולכן עסק אחד יכול לעבוד על פי מספר מודלים עסקיים ולמקסם את רווחיו בשלל אופנים.
מודל שמחליף פעילות עסקי
ייתכן מצב ובו סוגי מודלים עסקיים יוחלפו במהלך הפעילויות של עסק מסוים. לעתים בגלל שינוי הפעילויות בעסק, לעתים בגלל שינוי כיוון כללי בעסק, לעתים בגלל מכירת העסק ושינוי אופיו או מיזוגו עם עסק נוסף, לעתים בשל מיתוג מחדש ולעתים בשל סיבות שונות אחרות.
על מנת להבין מה מבין סוגי מודלים עסקיים שונים יכול להתאים לעסק שלכם, מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע בתחום, להקשיב, למפות את העסק ואת פעילותו הענפה ובתוך כך לבנות מודל עסקי מותאם בדיוק לעסק עצמו, בהתחשב בכל מאפייניו ומאפייני השוק אליו הוא שייך.